Deel dit bericht met je omgeving !
Brain Master: Verander Succesvol

Wil jij ook dingen in je leven veranderen maar, lukt dit niet? Misschien is dit minder vreemd dat je denkt. Bij verandering vindt er namelijk heel veel activiteit plaats in ons brein. Het is dus belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurd in je hoofd en hoe je hier invloed op uit kan oefenen.

Diep van binnen, in ons brein, worden de wegen van verandering gemaakt. Dit blogartikel neemt je mee op een reis door de evolutionaire geschiedenis van ons brein, van het oerbrein tot het geavanceerde menselijke brein. We zullen de functies van elk breinonderdeel onderzoeken en begrijpen hoe ze samenwerken om verandering mogelijk te maken. Als je dit beter begrijpt, verander je succesvol.

Het Oerbrein

Het oerbrein, ook bekend als het reptielenbrein, is het oudste deel van ons brein. Het bevindt zich aan de basis en is verantwoordelijk voor de basale levensfuncties zoals ademhaling, hartslag en slaap. Dit primitieve brein is gericht op overleving en reageert op onmiddellijke gevaren in de omgeving.

In de context van verandering fungeert het oerbrein als een behoudend mechanisme. Het probeert ons in balans te houden, waarin alles vertrouwd en voorspelbaar is. Verandering wordt vaak geassocieerd met onzekerheid, wat het oerbrein als een potentieel gevaar interpreten.

Het Zoogdierenbrein

Een stapje verder in de evolutionaire ladder bevindt zich het zoogdierenbrein, ook wel bekend als het limbisch systeem. Dit breinonderdeel is verantwoordelijk voor emoties, sociaal gedrag en het vormen van herinneringen. Het is de bron van ons emotioneel geheugen, dat ons in staat stelt emotionele ervaringen op te slaan en te herinneren. Je moet dit zien als een soort grote kaartenbak waarin alles verzameld wordt.

Het zoogdierenbrein is nauw verbonden met het oerbrein en werkt samen om te reageren op de dingen die om ons heen gebeuren. Bij het aangaan van ander gedrag speelt het emotioneel geheugen een cruciale rol. Het slaat niet alleen positieve ervaringen op, maar ook de reacties, angst en twijfel die gepaard gaan met eerdere ervaringen. Elke keer als je weer wat nieuws meemaakt dan wordt er in de kaartenbak gekeken naar herinneringen en reacties uit het verleden. Dit houdt dus in dat we vaak in het heden reacties geven die we in het verleden geleerd hebben.

Het Menselijk Brein

Het menselijk brein, de neocortex genoemd, is het meest ontwikkelde deel van ons brein. Dit onderdeel van ons brein onderscheidt ons als mens. Het staat centraal bij complexe cognitieve functies zoals redeneren, plannen, en probleemoplossing. Het stelt ons in staat om vooruit te denken en bewuste beslissingen te nemen. In de context van verandering heeft het menselijk brein de capaciteit om doelbewust nieuwe paden te verkennen.

Wanneer we streven naar verandering, komt het menselijk brein in actie. Het stelt ons in staat om doelen te stellen, strategieën te bedenken en de consequenties te overzien. Het heeft de kracht om de impulsen van het oerbrein en de emotionele herinneringen van het zoogdierenbrein te reguleren.

De Dans van de Breinen: Oerbrein, Zoogdierenbrein en Menselijk Brein

Hoewel elk breinonderdeel zijn eigen functies heeft, vormen ze samen een geïntegreerd systeem. Het oerbrein waarschuwt voor onmiddellijke gevaren, het zoogdierenbrein reageert emotioneel op ervaringen, en het menselijk brein stelt ons in staat bewuste keuzes te maken. In het proces van verandering werken deze breinen samen, maar ze kunnen elkaar dus ook tegenwerken.

Het oerbrein en het zoogdierenbrein streven naar stabiliteit en vermijden risico’s, terwijl het menselijk brein juist gericht is op uitdaging, innovatie en groei. Het vinden van een balans tussen deze krachten is essentieel voor succes. Het vereist bewustzijn, zelfreflectie en het vermogen om te begrijpen hoe deze breinen met elkaar communiceren.

Het Emotioneel Geheugen

Zoals genoemd staat het zoogdierenbrein bekend om zijn emotionele kaartenbak, dat herinneringen aan eerdere emotionele ervaringen opslaat. Bij verandering kan dit emotioneel geheugen zowel een vriend als een vijand zijn. Positieve ervaringen creëren een basis en zekerheid van motivatie en vertrouwen, terwijl negatieve ervaringen angst en weerstand kunnen veroorzaken.

Om effectief met het emotioneel geheugen om te gaan, is het belangrijk om positieve associaties met verandering te bevorderen. Dit kan worden bereikt door successen te vieren, kleine overwinningen te erkennen en een ondersteunende omgeving te creëren. Het zoogdierenbrein doet het erg goed op beloningen, en het stimuleren van positieve emoties kan de weg vrijmaken voor verdere verandering.

Het Waarschuwingssysteem voor Gevaar

Het brein is geëvolueerd met een ingebouwd waarschuwingssysteem voor gevaar om snel te reageren op potentieel bedreigende situaties. Dit systeem, dat voornamelijk wordt aangedreven door het oerbrein, kan echter overdreven reageren op verandering. Wat als een onbekend pad wordt geïnterpreteerd als een bedreiging voor stabiliteit.

Het bewustzijn van dit waarschuwingssysteem is de eerste stap naar het overwinnen van de weerstand tegen verandering. Door bewust te worden van de angst en twijfel die het oerbrein genereert, kunnen we rationeler reageren en de impulsieve reacties beheersen. Dit vraagt om zelfbeheersing en een erkenning van de automatische reacties die diepgeworteld zijn in ons brein.

Het Brein en Comfort

Het brein is geconditioneerd om comfortabel te blijven. Het zoekt stabiliteit en bekende patronen om energie te besparen en de overlevingskansen te vergroten. In het kader van verandering kan dit verlangen naar comfort een hindernis vormen. Het brein verkiest het bekende boven het onbekende, zelfs als het bekende niet optimaal is. Daardoor neem je vaak liever de makkelijke en bekende keuze. Hoewel je weet dat een verandering beter kan zijn.

Om verandering door te zetten, moeten we het comfortniveau van ons brein uitdagen. Dit betekent stappen zetten buiten de comfortzone, nieuwe ervaringen omarmen en de angst voor het onbekende overwinnen. Het menselijk brein, met zijn vermogen tot bewuste keuzes, kan deze verschuiving in denken en handelen bewerkstelligen.

Doorzetten van Verandering in Gedrag

Het doorzetten van verandering vereist doorzettingsvermogen. Daarnaast ook het begrijpen van de verschillende onderdelen van ons brein. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen bij het overbruggen van de kloof tussen het oerbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein:

a. Bewustwording: Het begint allemaal met bewustzijn. Bewustwording van de automatische reacties, angsten en verlangens die ontstaan in elk breinonderdeel.

b. Doelen stellen: Het menselijk brein doet het goed als je duidelijke doelen stelt. Stel haalbare, meetbare doelen die richting geven aan de verandering.

c. Positieve associaties: Werk actief aan het creëren van positieve associaties met verandering. Focus op de voordelen, successen en groeimogelijkheden.

d. Ondersteunende omgeving: Omring jezelf met een ondersteunende omgeving die de verandering aanmoedigt en viert. Mensen met wie je kunt delen en leren.

e. Stapsgewijze benadering: Vermijd overweldiging door verandering stap voor stap te benaderen. Kleine successen creëren ruimte voor verdere groei. Deze worden opgeslagen in de kaartenbak en dragen bij aan verder succes.

f. Zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf in het proces van verandering. Zelfcompassie helpt om met tegenslagen om te gaan en weer op te staan.

Conclusie

Verandering is een intrigerend spel van interacties tussen het oerbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein. Begrip van deze breinprocessen biedt inzicht in de complexiteit van verandering en hoe we het kunnen leiden in plaats van erdoor geleid te worden. Door bewust te navigeren door de dans van het brein, kunnen we de kracht van transformatie ontgrendelen en een pad banen naar een betere toekomst.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Peter Grootendorst - Mindset coaching & trainingen is geregistreerd bij de KVK onder nummer: 93318820