Deel dit bericht met je omgeving !
Zo doe je dat ! Van frustratie naar rustig praten

We worden allemaal wel eens geconfronteerd met situaties die onze emoties doen oplaaien. Boosheid is daar een veelvoorkomend voorbeeld van. Hoe we omgaan met deze boosheid en hoe we communiceren in dergelijke situaties, speelt een cruciale rol in het behoud van gezonde relaties en het oplossen van conflicten. In deze blog leren we hoe we rustig praten wanneer we boos zijn, met behulp van de Piramide van Agressie.

De Piramide van Agressie

De Piramide van Agressie is een model dat de verschillende fasen van agressief gedrag illustreert, variërend van subtiele vormen tot extreme agressie. Laten we deze piramide gebruiken als een leidraad om te begrijpen welke fasen van boosheid het meest geschikt zijn om rustig te kunnen praten ofwel: “constructieve communicatie”.

1. Lichte Onvrede:

In de eerste fase van de piramide ervaren we een lichte vorm van onvrede. Dit kan variëren van lichte irritatie tot ongemak. In deze fase van de piramide ben je het beste in staat om op een rustige manier je boodschap over te brengen. Daarbij is het erg belangrijk om bewust te zijn welke emoties je hebt. Ben je verdrietig, gekwetst, teleurgesteld etc. Het is essentieel om in deze fase te erkennen dat je iets dwars zit.

  • Constructieve Communicatie: Geef jezelf de ruimte om even na te denken over je gevoelens voordat je het gesprek met de andere persoon aangaat. Wacht niet een paar dagen want, dan kan de onvrede uitlopen naar frustratie. Probeer te onderzoeken waar je onvrede vandaan komt. Wat vind je vervelend en vertel dit op een niet beschuldigende manier aan de ander.

2. Frustratie:

Zoals genoemd, als je niets doet met je onvrede dan kan dit leiden tot frustratie. Dit kan al snel gebeuren als je kijkt naar bijvoorbeeld: Het dopje niet op de tandpasta doen. Als je wacht met hier wat van te zeggen dan ben je straks 30 poetsmomenten verder en wordt het een frustratiepuntje. Dit is het moment waarop je merkt dat je boos begint te worden.

  • Constructieve Communicatie: Uit je gevoelens op een assertieve manier, vermijd beschuldigingen en focus op je eigen emoties. Gebruik “ik”-verklaringen om duidelijk te maken hoe je je voelt.
    Bijvoorbeeld: “Ik vind het niet zo fijn dat je dat doet want, dan droogt de tandpasta uit”.

3. Irritatie en Woede:

Als je ook met je frustratie niets doet dan kan dit leiden tot irritatie en woede. Dit is een kritiek punt waarop communicatie kan escaleren of de-escaleren. In deze fase van de piramide is het al heel erg moeilijk om nog een goed gesprek te voeren. Vanaf hier is het goed om de oefening: “Pauze en Reflectie” zoals onder in het artikel is genoemd, uit te voeren.

  • Constructieve Communicatie: Neem een adempauze voordat je reageert. Geef duidelijk aan wat je dwarszit en vermijd beledigende taal. Luister actief naar de andere persoon en toon begrip voor hoe de ander kijkt naar de situatie.

4. Agressie:

Agressie is de fase waarin boosheid escaleert naar vijandigheid. Hier wordt communicatie vaak destructief en kan leiden tot langdurige schade aan relaties. Vervelende woorden, of dingen die je eigenlijk niet meent, zeggen kan heel erg pijnlijk zijn voor de ander. Ook in deze situatie kun je heel goed de oefening “Pauze en Reflectie” Toepassen.

  • Niet-Aanbevolen Communicatie: Vermijd het uiten van woede door schreeuwen, beledigingen of agressieve taal. Neem een stap terug en zoek naar manieren om de situatie te de-escaleren.

5. Geweld:

De top van de piramide vertegenwoordigt geweld, de meest destructieve vorm van agressie. In communicatie kan dit leiden tot onherstelbare schade.

  • Niet-Aanbevolen Communicatie: Fysiek of verbaal geweld is nooit acceptabel in communicatie. Als je merkt dat je vaak naar deze fase toegaat zoek dan contact met een professional om te kijken hoe jij je agressie onder controle te krijgen.

Emoties en De Piramide van Agressie

Emoties spelen een cruciale rol bij het begrijpen en beheersen van agressie. In de lagere fasen van de piramide zijn emoties vaak nog beheersbaar, maar naarmate je naar de top gaat, kunnen ze overweldigend worden. Het is essentieel om een bewuste verbinding te hebben tussen je emoties en de fase van agressie waarin je je bevindt.

Emotie-gerelateerde Tips:

  1. Bewustwording: Houd bij welke emoties je ervaart in verschillende situaties. Dit bewustzijn helpt je de signalen van opkomende boosheid te herkennen.
  2. Ademhalingstechnieken: Leer effectieve ademhalingstechnieken zoals de om jezelf te kalmeren in stressvolle situaties. Diep ademhalen kan helpen om emoties te reguleren.

    Lees hierover in mijn eerder geschreven blogs:
    4-7-8- Adem voor Ontspanning
    Ademhaling: Rust voor Lichaam en Geest
  3. Emotionele Intelligentie: Ontwikkel emotionele intelligentie door te werken aan het begrijpen van je eigen emoties en die van anderen. Dit vergroot het vermogen om empathisch te communiceren.

Oefening voor Emotieregulatie:

Een effectieve oefening om emoties te reguleren en vanuit de juiste fase te communiceren, is de “Pauze en Reflectie” oefening:

  1. Pauzeer: Wanneer je merkt dat je boosheid begint te escaleren, stop dan met wat je aan het doen bent. Neem letterlijk een pauze.
  2. Adem In en Uit: Doe een paar diepe ademhalingen. Focus op langzaam inademen en rustig uitademen. Dit helpt bij het kalmeren van je zenuwstelsel.
  3. Reflecteer: Denk na over de situatie die de boosheid heeft getriggerd. Wat specifiek heeft je zo van streek gebracht? Probeer je emoties te benoemen.
  4. Formuleer: Formuleer je gedachten en gevoelens op een constructieve manier. Gebruik “ik”-verklaringen om je standpunt duidelijk te maken zonder beschuldigend te zijn.
  5. Hervat de Communicatie: Wanneer je je kalm en in controle voelt, ga terug naar de situatie en communiceer op een respectvolle en constructieve manier.

In conclusie is goede communicatie in tijden van boosheid een vaardigheid die kan worden ontwikkeld door bewustwording, emotieregulatie en effectieve communicatietechnieken. De Piramide van Agressie biedt een waardevol kader om te begrijpen op welk niveau van escalatie je je bevindt en welke stappen je kunt nemen om constructief te communiceren, zelfs in uitdagende situaties.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Peter Grootendorst - Mindset coaching & trainingen is geregistreerd bij de KVK onder nummer: 93318820